Kommunalt bostadsförsörjningsprogram 2017 – 2022.

Vi ska bygga vidare för att utveckla samhället ur en helhetssyn, inte bara bygga bostäder. Det är väsentligt att tätorter inom kommunen stärks så att kollektivtrafik, servicefunktioner och näringsliv underlättas och stimuleras. För att minska trafikarbetet är det av vikt av skapa noder med utrymme för samlad offentlig (förskola, grundskola, bibliotek, fritidsgård m m) och kommersiell service.

Kommunalt bostadsförsörjningsprogram 2017 – 2022.

Liberalerna i Jönköping framför härmed följande synpunkter på det kommunala bostadsförsörjningsprogrammet.

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill Liberalerna framhålla följande:

  • Det behöver byggas trygghetsbostäder och andra typer av serviceboenden (s k mellanboenden) i de olika kommundelarna för att tillgodose sociala behov och stimulera flyttkedjor.
  • Andelen äganderätter (singeltomter) behöver öka i kommundelarna för att möta efterfrågan.
  • Små lägenheter för studenter, ungdomar, äldre, långpendlare m fl bör integreras i centrala kommundelar för att undvika större kategoriboenden.
  • Vättersnäs 1:1 (Sannaängen) bör utgå ur projektplanen för nybyggnation.
  • Vid fortsatt bostadsplanering bör fokus ligga på en utbyggnad mellan Ljungarum och Barnarp samt vidare mot Lovsjön för att ge närhet till stora verksamhetsområden och inte på att utreda förutsättningarna för eventuell byggnation i svår terräng.
  • Samverkan mellan byggnation av bostäder och skolor behöver utvecklas ytterligare.
  • Noder med olika typer av offentlig och kommersiell service bör planeras i olika kommundelar/stadsdelar för att minska trafikarbetet och underlätta i vardagen.

 

 

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen

Utgångspunkter för bostadsförsörjningsprogrammet är vad som anförs i kommunprogrammet. Kommunens verktyg för att uppnå önskvärda effekter beskrivs men en analys av i vad mån angivna mål och riktlinjer uppfylls mot slutet av mandatperioden saknas. Det är väsentligt att hinder analyseras för att kunna utveckla och förstärka åtgärder.

 

Aktuella läget på bostadsmarknaden

Under 2016 påbörjades 756 bostäder med fördelningen 50 % hyresrätter, 39 % bostadsrätter och 11 % äganderätter. Mot bakgrund av redovisad kraftig ökning av tomt- och småhuskön är det angeläget att andelen äganderätter ökar kommande år. Intresset för singeltomter är betydligt större än för grupphus/radhus vilket också bör beaktas. Det är ett dilemma att göra en avvägning mellan stadsutbredning och att etablering istället sker i en grannkommun. Framförallt i yttre kommundelar bör andelen äganderätter kunna öka.

 

Programmet redovisar förteckning över samtliga studentbostäder i kommunen samt pågående studentbostadsanalys. Det är till fördel om små lägenheter för studenter, ungdomar, äldre, långpendlare m fl är integrerade i bostadsbeståndet för att undvika kategoriboenden. När efterfrågan är stor finns en risk för att större studentbostadsprojekt prioriteras vilket pågående planering visar. För att uppnå social hållbarhet bör blandning och integration eftersträvas i högre grad. Detta gynnar också flyttkedjorna.

 

Bostadsbehov

Analysen av kommande bostadsbehov visar tydligt att det finns ett uppdämt behov av bostäder. Demografin kommande år visar också stora förändringar i vissa åldersgrupper. För att stimulera flyttkedjor är det utifrån demografin väsentligt att bygga så kallade mellanboenden (trygghetsbostäder och andra typer av serviceboenden som kan vara aktuella före ett behov av särskilt boende) i olika kommundelar. Det finns en tendens att pensionärer vill flytta från villa till hyresrätt alternativt bostadsrätt gärna inom samma kommundel. Det finns anledning att närmare studera hur flyttkedjorna fungerar för att tydligare kunna möta de behov som finns.

 

Socialtjänsten efterfrågar särskilda boenden för olika behov. Kommunen arbetar aktivt med att möta efterfrågan och finna integrerande lösningar. Det akuta behovet av flyktingbostäder får finna temporära lösningar bl a genom demonterbara byggnader och tillfälliga bygglov. Efter hand behöver permanenta lösningar skapas så att särlösningar som kan vara negativa för integrationen kan avvecklas.

 

Nationellt och regionalt perspektiv på bostadsförsörjningen

Det är väsentligt att Länsstyrelsens analys av bostadsmarknaden i länet beaktas vilket innebär att det ska finnas attraktiva bostadsalternativ för de som säljer sin villa, god tillgång på små lägenheter för unga och nyanlända samt stora lägenheter för nyanlända familjer.

 

Det är också väsentligt att tätorter inom kommunen stärks så att kollektivtrafik, servicefunktioner och näringsliv underlättas och stimuleras. För att minska trafikarbetet är det av vikt av skapa noder med utrymme för samlad offentlig (förskola, grundskola, bibliotek, fritidsgård m m) och kommersiell service.

 

Nyproduktion av bostäder

Projektplanen för 2017 – 2022 utgör en lista över planerade och tänkbara nybyggnadsobjekt utifrån detaljplaner som är antagna eller under pågående arbete. För en del projekt har ännu inte detaljplanearbetet påbörjats. Konsekvensanalysen framhåller att planberedskapen är god med ett flertal antagna detaljplaner. Det finns dock en risk med för stor framförhållning genom att byggplaner kan förändras så att detaljplaneändringar behöver vidtas. En god framförhållning förutsätter att detaljplaner inte är alltför detaljerade.

 

Bland nybyggnadsobjekten enligt tabell 9 anser Liberalerna att Vättersnäs 1:1 (Sannaängen) ska utgå.

 

Konsekvensanalysen pekar på begränsande faktorer som de ekonomiska villkoren kring byggande och boende vilka beslutas på nationell nivå samt tillgången på olika aktörer på byggmarknaden. Den modell som tillämpas på Kungsängen (Vingpennan) med ett stort antal aktörer bör komma till uttryck i större utsträckning.

 

Dilemmat avseende jordbruksmark är en av flera konflikter i vår kommun med dess varierande natur med förkastningsbranter, raviner med rasrisker, utfyllda våtmarker etcetera. Omfattande utredningar försenar planeringsarbetet varför annan lösning bör sökas för att snabbare kunna tillgodose efterfrågan på bostäder. Liberalerna har vid flera tillfällen framhållit att byggnation bör ske mellan Ljungarum och Barnarp samt vidare mot Lovsjön längs ett stråk som utgörs av en förlängd Herkulesväg med fortsättning mot Hyltena. Härigenom erhålls större närhet mellan bostäder och många arbetsplatser inom verksamhetsområdena Torsvik, Stigamo, Granarp.

 

Ytterligare ett dilemma är att ett stort antal förskolor och grundskolor är trångbodda när nya bostäder tillkommer i alla kommundelar. Det är väsentligt att byggande av bostäder och skolor ses i ett sammanhang. Vi ska bygga vidare för att utveckla samhället ur en helhetssyn, inte bara bygga bostäder. Skolbyggnationerna kan bli rationellare om större bostadssatsningar sker i en kommundel i sänder.

 

Jönköping 2017-06-26

För Liberalerna i Jönköpings kommun
Ingvar Åkerberg