Var är kommunens engagemang?

Var är kommunens engagemang?

Jönköpings Kommun behöver anstränga sig än mer. Ett levande och växande småföretagarvänligt klimat är en förutsättning för ett blomstrande näringsliv. Ett blomstrande näringsliv är förutsättningen för vård, skola och omsorg.

KOMMUNENS ENGAGEMANG I NÄRINGSLIVET?

Kommunen skriver själva på sin hemsida att ”Näringslivsavdelningen har som mål att skapa så goda förutsättningar som möjligt för det befintliga näringslivets utveckling och expansion samt att stimulera och underlätta nyetableringar och nyföretagande.”

Nästa års budget innehåller också till vår glädje ytterligare satsningar på näringslivsavdelningen, där man får medel till ytterligare en tjänst för att stödja näringslivets kompetensförsörjning. Men vi som på olika sätt är engagerade inom näringsliv och företagande vill se mer. Hur kan man tydligare stötta de krafter som bidrar till sin egen och andras sysselsättning? Hur kan man verka för ett blomstrande småföretagarklimat? Vi anser att det krävs ytterligare resurser framöver, där Jönköping trots nytillskottet har en förhållandevis liten näringslivsfunktion jämfört med andra kommuner. Det krävs också en kulturrevolution, där man som politiker och tjänsteman inser att välståndet skapas inom det framgångsrika företagandet. Att man inte glömmer bort den lilla företagaren.

Näringslivsgruppen för Liberalerna i Jönköping har därför följande förslag inom två centrala områden för hur näringslivet i Jönköpings kommun kan växa och bli starkare.

TILLGÄNGLIGHET.

Kommunen måste arbeta på att etablera och behålla sina relationer med alla delar av näringslivet. Vi liberaler drev aktivt frågan om ett näringslivsråd i kommunen, något som nu är på plats och uppskattas av såväl oss som de större företagen. Men även små entreprenörer måste kunna göra sig hörda och få hjälp.

Därför vill vi förstärka kommunens nuvarande system med företagslotsar, till en permanent drop in, där man som entreprenör kan etablera kontakt med handläggare och få svar på enklare frågor. Detta i likhet med hur Skatteverket under många år framgångsrikt haft öppet hus för att stötta entreprenörer. Lämpligen finns det bland annat representanter från stadsbyggnadskontoret, tekniska kontoret och näringslivsenheten närvarande.

Dessutom vill vi att de tre avdelningarna ansvarar för en bemannad telefonjour. Här finns också möjlighet för kommunens tjänstemän att ta till sig de frågor som är viktiga för de mindre företagen.

REGELVERK OCH KOMMUNIKATION.

Det måste finnas en tydlig samordning mellan kommunens avdelningar för vilka regler som gäller vid gränsöverskridande frågor. Kerstin Arwidsons reportage visar tydligt på hur den enskilde företagaren kan hamna i kläm trots goda intentioner, när riktlinjer är försenade, inte finns eller inte följs. Kommunikationen måste hela tiden anpassas för att den enskilde entreprenören ska kunna ta till sig den.

Det här ställer också högre krav på oss som verkar politiskt. Stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämndens ledande politiker måste exempelvis ta ett större ansvar för att föra gränsöverskridande samtal om regelverk och bemötande.

Man behöver inte alltid blicka särskilt långt för att hitta goda exempel. Nässjö Näringsliv AB, som ägs av Nässjö kommun och näringsliv gemensamt, driver sedan flera år ett koncept där en kommunal kontakt ger all nödvändig service för företag vid nyetablering. De kallar det ”OneDoor”.

Vi vill ha samma tydliga regelverk och rutiner för hur man som egenföretagare ska göra när man vill etablera sig i Jönköping, förändra sin verksamhet, eller exempelvis söka mark och lokaler. Låt oss kalla det En väg in, där man som entreprenör inte bollas mellan handläggare, utan kommunen tar ansvaret för sina interna processer!

Entreprenörer som vågar ta chansen att etablera verksamhet inom kommunen måste stöttas. Jönköpings kommun har inte råd att förlora dem.

 

Liberalernas Näringslivsgrupp i Jönköping,

David Gerson, entreprenör och egen företagare
Angela Hafström, entreprenör och tidigare glassfabrikör
Annica Lind Nordberg, VD och entreprenör