Utan förskolan skulle Sverige stanna

RESURSER TILL förskolan är, i vårt perspektiv, inte enbart en kostnad. Förskolan är en investering inför framtiden. Vi är övertygade om att när vår kommun satsar på barnen i de tidiga åldrarna, så kommer det något bra ut av det. Därför är resurserna till förskolan prioriterade av oss liberaler.

FÖRSKOLAN HAR EN central roll i det svenska samhället. Kombinationen av föräldrars ansvar, omsorg och uppfostran av sina barn och samhällets insatser, bland annat genom att erbjuda förskola till alla, ger unikt goda möjligheter till bra uppväxtvillkor, föräldrarnas plats i arbetslivet och en god samhällsutveckling.

Det är svårt att idag föreställa sig vårt samhälle utan förskolan. För att använda en klyscha – utan förskolan skulle Sverige stanna.

Det är därför av centralt intresse för såväl det privata näringslivet, som den offentliga sektorn, att förskolan är välfungerande, att föräldrar känner stort förtroende för ”sin förskola” och att det finns plats. En kommun med bra förskolor, är en attraktiv kommun.

RESURSER TILL förskolan är, i vårt perspektiv, inte enbart en kostnad. Förskolan är en investering inför framtiden.

Verksamheten vid förskolorna i Jönköpings kommun står inför flera stora utmaningar.

För barnens bästa ska det omges av så olika få vuxna som möjligt, grupperna ska vara så små som möjligt och personalen ska vara välutbildad.

Antalet nya kontakter som barnet ska knyta an till, är beroende av om förskolan är en arbetsplats där personalen stannar, där personalgrupperna är stabila och att förskolans organisation och ledning förmår hantera de utmaningar man står inför. För både barnens och personalens skull är arbetsmiljöfrågorna centrala.

JÖNKÖPINGS KOMMUN har som uttalat mål att småbarnsgrupperna inte ska ha fler än tolv barn och syskongrupperna 18 barn. På grund av förseningar av ny- och ombyggnationer och den ekonomi som förskolorna har, når vi idag inte det målet. Därför ser vi det som en av de viktigaste politiska prioriteringarna framöver, att storleken på barngrupperna blir mindre, inte större.

I jämförelse med andra kommuner är andelen examinerade förskollärare i Jönköping på en acceptabel nivå. Men, eftersom det utbildas för få förskollärare i förhållande till behoven, måste vår kommun vara mycket aktiv i rekryteringen av nya medarbetare och erbjuda goda arbetsvillkor.

Vi vill också se en utveckling där respektive förskollärares och barn-skötares olika kompetenser används och utvecklas på bästa sätt.

FÖRSKOLAN ÄR idag något annat än barnomsorg på ”dagis”. Uppdraget är att både ”stimulera barns utveckling och lärande” och att ”erbjuda barnen en trygg omsorg” (Skollagen). Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande. Det är bland annat av stor betydelse att förskolan tidigt kan stimulera barnens språkutveckling. Med god kompetens inom förskolan kan barn som till exempel har svårt med språkutvecklingen få hjälp och stöd tidigt. Detta kommer såväl barnet som samhället att ha stor glädje och nytta av. För oss liberaler är kompetensutvecklingen inom förskolan högt prioriterad.

I DISKUSSIONEN och besluten om hur hög (eller låg) kommunalskatten ska vara är det viktigt att hela tiden prioritera och omvärdera. De skattemedel som ställs till verksamheternas förfogande ska användas effektivt och på bästa sätt. Resultatet måste i slutändan bli ett samhälle som medborgarna uppfattas som ett bra samhälle att leva i.

Vi är övertygade om att när vår kommun satsar på barnen i de tidiga åldrarna, så kommer det något bra ut av det. Därför är resurserna till förskolan prioriterade av oss liberaler.

Stig-Arne Tengmer (L)
Barn- och utbildningsnämnden

David Gerson (L)
Kommunfullmäktige